Friday, 4 July 2014

Tips Berselfie~

Haii guysss,,post nii saja2 sukaa ok~~ Nnti jngn ada orgg duk sensitipp plakkk,,,hehehe,,post nii berkenaann mcm mna nk edit gamba kita bg lawaaa~~

Aq brani jamin larr,sapa2 yg ada Camera 360 atau seangkatan dengannya,,gamba2 orgg tuu,,bukan yg original punyaaa,,,hehhe,,semua yg edittttt pnyaa,,(kcualii larr,,klau kononnya nk kata gmbar dy x edittt,,,dy ltak larr gmbar orii ,,pastu ltak caption "kamera depan ok,,x edit,,ehehe" :p)~~hehehe

Apa2 pn,,tujuan aq wat post nii,,nk bg taww,,beberap tips ntuk amik gambaaa~

1) CARI TEMPAT YANG ADA CAHAYA CANTIK~
Semua orgg taw,,klau kita nk amik gamba,cahaya mesti cantik punyaa.Baru larr,time nk edit,gamba tuu jd lawa~~ Lg2 klau kita guna kamera depan,kualiti gamba dy akan kurang ckit,,tp,klau kita amik kt tmpat yg cahaya ok,,insyaallah gamba tuuu ok,,hehhee.. :p

Yang aq perhatikan, tmpat DALAM KERETA, DALAM TOILET, TEPI TINGKAP..cahaya mmng cantikk,,hehee,,cuma yg dalam toilet tuu,,walaupon chaya cntikk,,tp,kurang best skit,,sbb nnti akan ada org komen "Haiii,,dlm toilet pn sempat ker?" hehehe..

2)EDIT BAGI HIDUNG TU HILANG SKIT
Haa,,yang nii mesti korang pelikk skit,,hehehe,,tp,aq perhatikan,,banyak gamba budak hot editt,,diorang edit smpai hidung tuuu jd kaburr,,heheh,,tp,jngn TEROVER sngtt,,,nnti jd alienn plak,,,ehhehee

3)AMIK GAMBAR DR POSISI ATAS
Yg nii memang femesss,,,hahhaaa,,amik gambar dr atass,,TP INGAT,,jngn terlaluu atass,,,nnti akan jd pelikkkk sngtt and sngt larr overrr,,hehehe,,amik gamba tuu,,jngn terlalu atas,jangan terlalu bawahh~~
sederhana sajjaaaa ok~baru comeiiiii,,hehehe

4)CARI ANGLE YANG SESUAI UNTUK KORANG
yg nii penting jgaa,,korang kna cari angle yg sesuaii ntukk korangg,,lg satuu,,klauu blehh,,jauh kn skit kamera tuu dr muka kitaaa,,skit je larr,,,jngn larr jauhh sngttt,,,hehhe,,INGAT,,tngkap gamba dr bwah,,slalunya BAD ANGLE untuk selfie,,ehheehe,,ingt tuuuu

5)MATA JANGAN TERBELIAK ATAU BUKA MATA TERLALU LUAS
Haaa,,yg niiii,,point yg agak pentingggg,,,hehehe,,,time amik gamba tuuu,,mata tuuu jngan larrr buka mata luas sngt2,,maksud aq,,jngn lar paksa driii,,smpai nmpak mata tuu nk tersembul kluar dahhh,,huhu,,,nmpak x neutralllll,,huhu,,klau nk wat,jngn terover ok~Klau x,,,jd sangt pelikkk,,huhu

6)GUNA CAMERA360 @ BEAUTY PLUS
Sapa x kenal camera360 kn,,ehhehe,,,camera360 sangat larr popular ntuk mnjadikan kulit kita halus mulus seperti kulit terlur baru dikupasss,,,hehhehehe :p :p  Tp,camera360 dah terlalu ramai orgg tahuuu,,hehheee,,klau nk cari program edit yg lain,,aq rekomen BEAUTY PLUS~ Hehhe,,yg nii pn ok jga,,cari kat play store~ Bukan saja bleh edit kulit kita,,tp,bleh wat kan mata kita jd besar & nampak neutral,,,orgg x taww pn yg kita edit gamba tuuu,,hehhe,,

7)JANGAN OVER WAT MUKA
Yg nii aq slalu tngokk jga,,wat mulut muncunggg,,mulutt itikk,,ehehehheheh,,,ada orgg suka,,ada orgg x sukaa,,,nasihat aq,,JNGAN OVER SANGAT TIME WAT,,,eheheh,,nnti jd agak "x comelll" hhhehee..
p/s : Kt jepun femes,,mulut burung pipit @ sparrow face,,hehhehe..

8)AMIK GAMBA DENGAN BAYI @ BARANG2 YG COMEL
tip nii pn femes jgaa,,,kita amik gamba ngan baby  atau barang2 comeyy mcm teddy bear ka,anak patung ka,,,bg nampak muka kita yg innocent tuuu,,hehehe

9)WAT GAYA YANG INNOCENT ATAU COMEL
Haaa,,yg nii aq sukaa,,heheh,,wat gaya yangg comeellll atau gaya yg bg kita nmpak innocent,,tp,jngn over sngtt,,kang nnti mcm mngada ngada plakk,,hehehe,,bg neutral ok~
Nii contoh video camna nk wat gaya yg innocent,,hehehe :p



Haa,,yg tuu je larr,,tipss yg aq tawww,,heheheh,,jngn marahh eaaa,,apa2 pn,,nasihat aq,,JNGN TERLALU OVER timee nk berselfiee tuuu,,jngn terlalu ketagihhh,,hehehe,,klau skitt2 blehh larr,sekadar nk menghilangkn bosan,,hehehe,,apa2 pn GOOD LUCK! ok,,heheheh :p
Bubyeee! :p


Sunday, 15 June 2014

Resepi Oat Choco yang sedap lagi marvelous!

Haiii kawan2...dah lama x update blog niiii,,hehhe,,nasib baik x bersawanggg,,huhu
Ampa semua pnah dengar pasal OAT CHOCO x? hehee,,,aq pnah larr jga rsa seketul bnda tuuu,,,RASA DY SEDAP GILER!! XD  Seriuss mmng cdappp,,heheee,,lg2 klau orgg bg free,,heheh :p :p
Apa2 pn,,tujuan aq wat post nii,,sbb aq ada terjumpa resepi OAT CHOCO niii,,puyooooo,,bleh wat sndriiii,,hehehe XD  Snang plakk tuuuu,,hehehe,,aq jmpa resepi tuu kt group FB ,,,nama group tuuu "RESEPI RINGKAS"
Mmng gempak arr group tuuu,,hehe,,aq yg x minat masak pn jd minattt,,hehehee,,apa2 pn,,jom kita START! YEaaaa,,hehee

Bahan2 yang diperlukan : 
-aot dan nestum sama banyak
-coklat putih


Cara2 :
-satukan aot dan nestum
-masak coklat putih cara double boiler (bleh search dlam youtube pasal double boiler niii XD) curahkan dlm campuran aot dan nestum tadi.kaup balik bg rata.
-ratakan dlm dulang/loyang yg dilapik plastik
-letak dlm freezer 3-5mnt.potong dan sedia dimakan.


Simple ja kann,,slamat mncubaaaa! XD
 

Friday, 14 March 2014

Budak dalam Who's your favourite ,Maddie dah meniggal :'(

Sapa pnah dengar psal Maddie, bdk kecik dalam video Who's your favourite??

Alaa,,video yg comell tuuu,,yg ayh dy tnya sapa bdk tuu paling suka,,ayh dy atau mak dy,,

baru2 nii,aq dpt taw,,yg bdk kcik tuu dh mninggal,, :'( huhuu

time tuu,,umor dy baru 3 taunnn..dlm taun nii klau x silapp,,huhu,,sedih kott...kcik lg :'(

 tngok video dy yg comel kt sniii,,huhu .. --->

video
rujukn:daily mail



Monday, 3 February 2014

FREE TUTORIAL MEMBUAT ID CARD HOLDER YG SANGAT SIMPLE!


Haiiiii semuaaaaaa!! :D :D :D Apa khabaqqqqq?? hehhe..cheq excited sangt arii niii,,heheh :D :D
Sebab apaa cheq excited sngt nii?? sebabbb sy nk tunjukkan cara2 nk wat id card holder yg sngttt laahhhhh senanggggggg... :D :D hee,,Arap tutorial nii dapat bantu ampa semuaaaaa..hee

Mula2,,barang yg kita perlukann :

  • Kain Felt (Apa2 jenis colourr,,hehe)
  • Gam Uhu atau hot glu gam
  • Benang
  • Jarum
  • ID Card Holder (beli kt tesco harga rm 1.20..heheh)
  • Sedikit kasih sygg dan kesabaran..hehehe (poyoo jerr :p)
Untuk lebih pemahamann,,sy sediakn bnyak gmbarrr...okkkkkk..jom kita startttt!! >.< hehee

1)
bahan2 yang diperlukan :)

2)
contoh bentuk kain felt yang akan digunting :)
3)
kain felt yang telah dipotong ;)
4)

Pastikan bahagian A yang telah digunting td ada space skit  untuk kita jahit nnti yer
5)

letak gam kat bahagian yang SAYA TANDA yerrr..,jngn silap plakk,,hehe >.<
6)

Gam kat tepi ja tawww.. lpas abis gam,letak ketepi dlu eaa.

7)
Next,amik bhagian C dan B..kita kena jahit kedua dua bahagian niii

Zoom in bahagian C dan B yg akan dijahit nanti,,hehehe
8)
kita gam bhagian B & C supaya nnti senang nk jahitt,,JANGAN  letak gam banyk sngt plakk..hehe

9)
Boleh lar kita start jahitt..hehe,,benang jahit tu,saya guna 2 benang,,bg tebal & jelas ckit

Tadaaa,,dh siap jahit,,tp,jahit kt bhagian tngah tu jeee taww ;)
10)
amik bhagian A yg dijahit ngan name tag tuu,,pastu,kita jahit ngn bhagian C&D yg dijahit sama2 td

start mnjahitt :)

Dah siap jahitt :)  tp,kt bhagian atas tuu jngn jahit plakk,,nnti nk letakk kad x bleh plak,,heheh
11)
supaya nmpak lbih kemas,gam kt tepi tuu yerr :)
 12)
yeaaaaa!! dh abisss :D masa untuk hiasaaa (my feveret part)
 12)
yeaaaa! dh ciapp :D :D :D

Wat lubang, & bleh lar letakk tali ;)

Saja test gna kad matrik lama,,hehehe
tadaaaa,,,antara id card holder yg saya watt ;) 
Tamat sudahh tutoriall sayaaaa,,hehhe,,arapp dpt tolong kamu smua yg nk tryy,,,jngn risau,,tutorial smua nii,,FREE jerr,,hehhe,, >.<  SELAMAT MENCUBAAA~~~ >.<

P/S: kalau berminat nk beli ID card yg saya wat,,bleh pegi ke page niii,,saya ada jual 0n9 ckit2,,baru nk startt,,hehehe >.< My Cute Felt