Tuesday, 31 March 2015

Apa itu GST , Senarai Harga Selepas GST dan kebaikan GST!!




Assalamualaikum semuaaaaaaaa!! :D :D :D
Cepat jawap! heehehe
Dah lama tak update blog niiiii~ Pnuhhh labah2 dahhh~ huhu
Ampa semua apa khabaq haaaaaaaaaaa~ heehhee :D
Ok larr,,straight to the point (speaking ckit)  Entry kali niii berkaitan ngan GST!!!! Apa tuuuu GSTTTT~~~~ hhhhahhha~ Mcm menggerunkannn jerrr~ heehhe (u know what I mean :p )
ENTRI NII TAK DA KAITAN NGAN POLITIK NAAA :p (ada ker~heehe)

Ok arrr~Meh cek nak tanya, APA ITU GST??? Haaaaa, cepatttt jawapppp!! heehee

****************************************************************************
Jawpaannyaaaaa!! Jenggg!!!Jenggg!!

GST , Cukai Barang dan Perkhidmatan (Goods and Service Tax atau GST)  merupakan Cukai kepenggunaan yang bermaksud cukai hanya akan dikenakan apabila pengguna BERBELANJA. I a adalah satu inisiatif kerajaan untuk MENYUSUN SEMULA sistem percukaian negara. GST diperkenalkan bagi MENGGANTIKAN Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan (Sales Tax and Service Tax atau SST). Ia akan bermula pada 1 April 2015 (gulppppp!!)

Kebaikan GST

1) Meningkatkan taraf hidup rakyat melalui hasil yg akan digunakan ntuk tujuan pembangunan dan menigkatkan infrastruktur sosial
2) Meningkatkan daya saing negara di peringkat global melalui pengukuhan sektor eksport
3)Meningkatkan sistem penyampaian melalui sistem percukaian yang lebih telus, efisyen dan berkesan serta mengurangkan birokrasi,
4)Mengurankan kos perniagaan melalui penambahbaikan sistem percukaian semasa dan menghapuskan elemen cukai bertindih
5)Menjadikan harga yg lebih berpatutan dan lebih adil kepada pengguna melalui penghapusan cukai bertindih di bawah SST
6)Meningkatkan pematuhan dan mengurangkan ketirisan dalam kutipan Cukai negara

Struktur GST

Kadar 6% 
Perniagaan dengan nilai jualan setahun (RM500 000) dan ke atas wajib berdaftar dengan JKDM
Perkhidmatan tertentu dikecualikan GST
Perkhidmatan jabatan kerajaan tidak dikenakan GST

Perkhidmatan dikecualikan GST

Pengangkutan Awam
~Perkhidamatan rel (komuter), keretapi, ERL, LRT .monorel
~Perkhidmatan bas dan teksi
~Tol lebuhraya dan jambatan
~Pengangkutan air

Perumahan/Tanah
~Jual beli / Sewa rumah kediaaman
~Tanah pertanian dan kegunaaan awam

Perkhidmatan lain
~Perkhidmatan awam
~PErkhidmatan pendidikan swasta
~Perkhidmatan kewangan terpilih

Kategori Barangan yang tidak dikenakan GST (Rujuk pd Gmbar dibawah!klik!
Barang Makanan
Produk pertanian
Ternakan
Utiliti
Eksport
Ubat-ubatan Penting Nasional
Bahan bacaan


Kaedah Pengiraan PErubahan Harga

Kaedah pengiraaan nilai perubahan harga selepas GST : 
Nilai perubahan harga (RM)  = **Impak GST (%) x *Harga (RM)

Kaedah pengiraan harga baru bagi setiap barangan setelah GST dilaksanakan
Harga Baru (RM) = *Harga (RM) + Nilai Perubahan Harga (RM)

*******************************************************************************
Jika anda mempunyai sebarang masalah berkaitan harga barang atau pertanyaan berkaitan Anti Kawalan Haraga dan Antipencatutan 2011, sila hubungi

TELEFON : 
1MALAYSIA ONE CALL CENTRE : 03-8000 8000
HOTLINE : 1 800 886 800
SMS : Taip KPDNKK ADUAN<butiran aduan> dan SMS ke 15888

INTERNET:
Laman Web :http://www.kpdnkk.gov.my
E-aduan: http://eaduan.kpdnkk.gov.my
Emel: e-aduan@kpdnkk.gov.my

********************************************************************************

Fuhhhh! Penat menaipppp! heehe :D (skema plak tuuu!)
Tp,harap entri kali nii dapat bantu kawan2 yg pening pasal GST

Kat bawah nii plak, ada senarai harga barang selepas GST bg Zon Utara yer!
Sbb saya nii orgg UTARAAAA!! hahahhah

TP, Saya letak beberapa kping gmbar jerr,,sbb takot berat~ Ada dalam 25 muka surat~
Jngan Lupa KLIK pada gmbar yerrr ntuk Full Viewww!!  Ada juga SENARAI BARANGAN TAK DIKENAKAN GST! 
Klau nk ngok yg FULL SENARAI HARGA SELEPAS GST , Boleh klik!  kat--->  E-Book Senarai Harga  

Semua ZON ada!!! Boleh Cek harga Selepas GST yerr!! (mcm promote barang plak)
Jngan biarkan Peniaga tipu kita tawww!! Sbb ada sesetngah tuuu,,tipuu~huhuuu
GST start 1 April, tp diorang dah memadai madai naik harga sblom 1 April~huhuu
Sadis btolll 








Sunday, 22 March 2015

Follow my Insta

gmbar xda kena mengena~heheh
Haiii guysssssssssss~~ Jngan lupa follow insta sayaaaaa~ uhuk3333
Nnti sy follow balik eaaaaa~ heehee ^w^

Insta --> Cutegift_shoppe

Friday, 4 July 2014

Tips Berselfie~

Haii guysss,,post nii saja2 sukaa ok~~ Nnti jngn ada orgg duk sensitipp plakkk,,,hehehe,,post nii berkenaann mcm mna nk edit gamba kita bg lawaaa~~

Aq brani jamin larr,sapa2 yg ada Camera 360 atau seangkatan dengannya,,gamba2 orgg tuu,,bukan yg original punyaaa,,,hehhe,,semua yg edittttt pnyaa,,(kcualii larr,,klau kononnya nk kata gmbar dy x edittt,,,dy ltak larr gmbar orii ,,pastu ltak caption "kamera depan ok,,x edit,,ehehe" :p)~~hehehe

Apa2 pn,,tujuan aq wat post nii,,nk bg taww,,beberap tips ntuk amik gambaaa~

1) CARI TEMPAT YANG ADA CAHAYA CANTIK~
Semua orgg taw,,klau kita nk amik gamba,cahaya mesti cantik punyaa.Baru larr,time nk edit,gamba tuu jd lawa~~ Lg2 klau kita guna kamera depan,kualiti gamba dy akan kurang ckit,,tp,klau kita amik kt tmpat yg cahaya ok,,insyaallah gamba tuuu ok,,hehhee.. :p

Yang aq perhatikan, tmpat DALAM KERETA, DALAM TOILET, TEPI TINGKAP..cahaya mmng cantikk,,hehee,,cuma yg dalam toilet tuu,,walaupon chaya cntikk,,tp,kurang best skit,,sbb nnti akan ada org komen "Haiii,,dlm toilet pn sempat ker?" hehehe..

2)EDIT BAGI HIDUNG TU HILANG SKIT
Haa,,yang nii mesti korang pelikk skit,,hehehe,,tp,aq perhatikan,,banyak gamba budak hot editt,,diorang edit smpai hidung tuuu jd kaburr,,heheh,,tp,jngn TEROVER sngtt,,,nnti jd alienn plak,,,ehhehee

3)AMIK GAMBAR DR POSISI ATAS
Yg nii memang femesss,,,hahhaaa,,amik gambar dr atass,,TP INGAT,,jngn terlaluu atass,,,nnti akan jd pelikkkk sngtt and sngt larr overrr,,hehehe,,amik gamba tuu,,jngn terlalu atas,jangan terlalu bawahh~~
sederhana sajjaaaa ok~baru comeiiiii,,hehehe

4)CARI ANGLE YANG SESUAI UNTUK KORANG
yg nii penting jgaa,,korang kna cari angle yg sesuaii ntukk korangg,,lg satuu,,klauu blehh,,jauh kn skit kamera tuu dr muka kitaaa,,skit je larr,,,jngn larr jauhh sngttt,,,hehhe,,INGAT,,tngkap gamba dr bwah,,slalunya BAD ANGLE untuk selfie,,ehheehe,,ingt tuuuu

5)MATA JANGAN TERBELIAK ATAU BUKA MATA TERLALU LUAS
Haaa,,yg niiii,,point yg agak pentingggg,,,hehehe,,,time amik gamba tuuu,,mata tuuu jngan larrr buka mata luas sngt2,,maksud aq,,jngn lar paksa driii,,smpai nmpak mata tuu nk tersembul kluar dahhh,,huhu,,,nmpak x neutralllll,,huhu,,klau nk wat,jngn terover ok~Klau x,,,jd sangt pelikkk,,huhu

6)GUNA CAMERA360 @ BEAUTY PLUS
Sapa x kenal camera360 kn,,ehhehe,,,camera360 sangat larr popular ntuk mnjadikan kulit kita halus mulus seperti kulit terlur baru dikupasss,,,hehhehehe :p :p  Tp,camera360 dah terlalu ramai orgg tahuuu,,hehheee,,klau nk cari program edit yg lain,,aq rekomen BEAUTY PLUS~ Hehhe,,yg nii pn ok jga,,cari kat play store~ Bukan saja bleh edit kulit kita,,tp,bleh wat kan mata kita jd besar & nampak neutral,,,orgg x taww pn yg kita edit gamba tuuu,,hehhe,,

7)JANGAN OVER WAT MUKA
Yg nii aq slalu tngokk jga,,wat mulut muncunggg,,mulutt itikk,,ehehehheheh,,,ada orgg suka,,ada orgg x sukaa,,,nasihat aq,,JNGAN OVER SANGAT TIME WAT,,,eheheh,,nnti jd agak "x comelll" hhhehee..
p/s : Kt jepun femes,,mulut burung pipit @ sparrow face,,hehhehe..

8)AMIK GAMBA DENGAN BAYI @ BARANG2 YG COMEL
tip nii pn femes jgaa,,,kita amik gamba ngan baby  atau barang2 comeyy mcm teddy bear ka,anak patung ka,,,bg nampak muka kita yg innocent tuuu,,hehehe

9)WAT GAYA YANG INNOCENT ATAU COMEL
Haaa,,yg nii aq sukaa,,heheh,,wat gaya yangg comeellll atau gaya yg bg kita nmpak innocent,,tp,jngn over sngtt,,kang nnti mcm mngada ngada plakk,,hehehe,,bg neutral ok~
Nii contoh video camna nk wat gaya yg innocent,,hehehe :p



Haa,,yg tuu je larr,,tipss yg aq tawww,,heheheh,,jngn marahh eaaa,,apa2 pn,,nasihat aq,,JNGN TERLALU OVER timee nk berselfiee tuuu,,jngn terlalu ketagihhh,,hehehe,,klau skitt2 blehh larr,sekadar nk menghilangkn bosan,,hehehe,,apa2 pn GOOD LUCK! ok,,heheheh :p
Bubyeee! :p


Sunday, 15 June 2014

Resepi Oat Choco yang sedap lagi marvelous!

Haiii kawan2...dah lama x update blog niiii,,hehhe,,nasib baik x bersawanggg,,huhu
Ampa semua pnah dengar pasal OAT CHOCO x? hehee,,,aq pnah larr jga rsa seketul bnda tuuu,,,RASA DY SEDAP GILER!! XD  Seriuss mmng cdappp,,heheee,,lg2 klau orgg bg free,,heheh :p :p
Apa2 pn,,tujuan aq wat post nii,,sbb aq ada terjumpa resepi OAT CHOCO niii,,puyooooo,,bleh wat sndriiii,,hehehe XD  Snang plakk tuuuu,,hehehe,,aq jmpa resepi tuu kt group FB ,,,nama group tuuu "RESEPI RINGKAS"
Mmng gempak arr group tuuu,,hehe,,aq yg x minat masak pn jd minattt,,hehehee,,apa2 pn,,jom kita START! YEaaaa,,hehee

Bahan2 yang diperlukan : 
-aot dan nestum sama banyak
-coklat putih


Cara2 :
-satukan aot dan nestum
-masak coklat putih cara double boiler (bleh search dlam youtube pasal double boiler niii XD) curahkan dlm campuran aot dan nestum tadi.kaup balik bg rata.
-ratakan dlm dulang/loyang yg dilapik plastik
-letak dlm freezer 3-5mnt.potong dan sedia dimakan.


Simple ja kann,,slamat mncubaaaa! XD
 

Friday, 14 March 2014

Budak dalam Who's your favourite ,Maddie dah meniggal :'(

Sapa pnah dengar psal Maddie, bdk kecik dalam video Who's your favourite??

Alaa,,video yg comell tuuu,,yg ayh dy tnya sapa bdk tuu paling suka,,ayh dy atau mak dy,,

baru2 nii,aq dpt taw,,yg bdk kcik tuu dh mninggal,, :'( huhuu

time tuu,,umor dy baru 3 taunnn..dlm taun nii klau x silapp,,huhu,,sedih kott...kcik lg :'(

 tngok video dy yg comel kt sniii,,huhu .. --->

video
rujukn:daily mail



Monday, 3 February 2014

FREE TUTORIAL MEMBUAT ID CARD HOLDER YG SANGAT SIMPLE!


Haiiiii semuaaaaaa!! :D :D :D Apa khabaqqqqq?? hehhe..cheq excited sangt arii niii,,heheh :D :D
Sebab apaa cheq excited sngt nii?? sebabbb sy nk tunjukkan cara2 nk wat id card holder yg sngttt laahhhhh senanggggggg... :D :D hee,,Arap tutorial nii dapat bantu ampa semuaaaaa..hee

Mula2,,barang yg kita perlukann :

  • Kain Felt (Apa2 jenis colourr,,hehe)
  • Gam Uhu atau hot glu gam
  • Benang
  • Jarum
  • ID Card Holder (beli kt tesco harga rm 1.20..heheh)
  • Sedikit kasih sygg dan kesabaran..hehehe (poyoo jerr :p)
Untuk lebih pemahamann,,sy sediakn bnyak gmbarrr...okkkkkk..jom kita startttt!! >.< hehee

1)
bahan2 yang diperlukan :)

2)
contoh bentuk kain felt yang akan digunting :)
3)
kain felt yang telah dipotong ;)
4)

Pastikan bahagian A yang telah digunting td ada space skit  untuk kita jahit nnti yer
5)

letak gam kat bahagian yang SAYA TANDA yerrr..,jngn silap plakk,,hehe >.<
6)

Gam kat tepi ja tawww.. lpas abis gam,letak ketepi dlu eaa.

7)
Next,amik bhagian C dan B..kita kena jahit kedua dua bahagian niii

Zoom in bahagian C dan B yg akan dijahit nanti,,hehehe
8)
kita gam bhagian B & C supaya nnti senang nk jahitt,,JANGAN  letak gam banyk sngt plakk..hehe

9)
Boleh lar kita start jahitt..hehe,,benang jahit tu,saya guna 2 benang,,bg tebal & jelas ckit

Tadaaa,,dh siap jahit,,tp,jahit kt bhagian tngah tu jeee taww ;)
10)
amik bhagian A yg dijahit ngan name tag tuu,,pastu,kita jahit ngn bhagian C&D yg dijahit sama2 td

start mnjahitt :)

Dah siap jahitt :)  tp,kt bhagian atas tuu jngn jahit plakk,,nnti nk letakk kad x bleh plak,,heheh
11)
supaya nmpak lbih kemas,gam kt tepi tuu yerr :)
 12)
yeaaaaa!! dh abisss :D masa untuk hiasaaa (my feveret part)
 12)
yeaaaa! dh ciapp :D :D :D

Wat lubang, & bleh lar letakk tali ;)

Saja test gna kad matrik lama,,hehehe
tadaaaa,,,antara id card holder yg saya watt ;) 
Tamat sudahh tutoriall sayaaaa,,hehhe,,arapp dpt tolong kamu smua yg nk tryy,,,jngn risau,,tutorial smua nii,,FREE jerr,,hehhe,, >.<  SELAMAT MENCUBAAA~~~ >.<

P/S: kalau berminat nk beli ID card yg saya wat,,bleh pegi ke page niii,,saya ada jual 0n9 ckit2,,baru nk startt,,hehehe >.< My Cute Felt


Tuesday, 22 October 2013

Macam mana nak jadi budak hot :p

OKAIY GUYS & GIRLS,,TUJUAN AQ WAT POST NI HANYA SUKA2 JER OK~~(gegeh wat capslock) ..hehhee...

Serius,aq mngaku,,antara hobi pelik aq ,,adalah stalker org...HAHAHHA..opppsss! 
Bukan per,aq cuma suka tngok gelagat org3 dlam facebook,,dh mcam3 jenis org aq stalker :p
hehheee~~jngan marahhh aaaaa...

Tp kann,,tp kan,,,baru3 niiii,,rsa mcm syok plak duk stalker 'budak2 hot' dlm fb nihh...hahhaha.. (x da kerja! puiiii).. & aq perhatikan,,kbanyakan diorang niii,,mcm sama jer pattern diorangg...hehhee..kdang3,,aq "TER ADD" bdk2 hot niiii...hehhehe,..antara bnda yg aq prasan,,adalah cara3 diorang meng hot kn dri dioranggg,,,HEHEHE,,.
p/s: post nii hanya suka3 jerrr tawwww...dr pemerhatian gua jga,,hehhe

Tips1 ) Add & Tag nma budak hot
Aq slalu tngokk,,rmai bdakk sukaa tagg nma budak3 hot,,,diorang tngkap gmbar sndri,,pastu tagged nma bdk hot -,-  ~ bnyak kot gmba tag diorangg,,pastu,mula larr org like gamba diorang,,hehhe....lpas tagg,,ltak caption,, "comel x ? " , "komen3 yg murni jer taww,,klau x suka,sila blok" , "mesti gambar sy x cantik kn?? " & pelbgai lg jenis caption (x tertaip aq,,hehhe) 

Tips2) Komen kt status budak hot
Seriously,,aq slalu jumpa,,bdak3 sek mempromote kn dri kt ruang komen di status bdk hot (0.o)
Diorang ltak link fb diorang kt ruang komen,,pastu tulis,,"add lar kitew,,x pending punya" hehehe..Perghhh..klau aq,,maluuu wooooo...promote fb sndrii (ego kata kn,,heheh)

Tips3) Like bnyak2 status org atau 'boom' wall org
Yg niii,,aq pnah kena...pernah larr,,aq TER add sorang budak hot nihh..hehhe..x psal3,,tiba3 dy 'boom' wall aq...dy like bnyak3 kt wall aq...status zaman tok nadok aq pnn dy like..pnuh notyfication aq..apa lg,,aq nk blas dendam,,aq nk like status dy plakk,,,pastuu tiba3 aq terpikir,,dy boom wall aq,mesti sebb nk aq like status3 jiwang karat dy tuu,,,jd,aq pn x jadi lar nk boom wall dy (skali lg,ego aq tinggi wooo..hehehe!)

Tips3) Edit gambar sndri bg cun
Yg nii mmng famous,,kbanyakn bdk hot nii,,diorang suka edit gmbar sndriiii...x kira laki atau pempuannn...hehe...tp,kbanyaknnya pmpuan larrr..ada yg edit ala3 retro,,edit sweet3 gituuu,,mulut merahh,,& mcm3 lg...hehhe..slalu nk edit bg lawa,,pkai camera360 arrrr...hehhe,,x pon,diorang pkai circular lens,,bg mata besar,,snap gmbar & editt....heheh

Tips4) Pkai baju logo superman atau topi logo superman
Aq pn pelikk,,bnyak bdk hot yg aq stalker,,,diorang mcm suka tngkap gamba pkai bj ada logo superman (permpuan slalunya)  & topi ada logo superman (laki slalunyaa)  pastuu,,edit ala3 retrooo...hehhehe
wat ala3 cool gituuu,,,hehhe,,kdang3 aq tngok ada yg x pkai baju,,tp,pkai topi ada logo superman..hehhe..

Tips5)Fake relay ngan bdk hot
Yg nii slalu gakk diorang wattt,,hmmm,,fake relationship,,,mcm nk promote fb pn adaaa..hehehee

Tips6) Berulang pkai dp yg sama
hhehe..tips nii,,klau nk bg orgg like gamba dp kita...contohnya,,mula3,kita pkai gamba A sbgai dp kita,,pastu dpt 'like' 20....pastuuu,,kita tukar plak pkai gambar B plakk...biarr beberapa harii,,kita pkai balik gamba A sbgai dp,,pastu,'like' ntuk gambar A makin bertambah larr,,,dr 20 likes ke 40 likes kerr..hehhee
aq slalu tngok diorang wat camniii~~

Tips7) Tangkap gmbar ,,sambila wat muka
Kadang3 aq tngokk,,rmai bdk zmn skrang suka wat muka time diorang tngkp gambar,,even yg laki pn adaaa...pkai topi panda,,pastu wat muka comel (wekkssss! x melting pn) hhehe..tp,jarang larrr,,,kbanyakn pmpuan yg slaluuu wattt..hehe...wat mulut senget larr,,muncungg larr,,itik larr..hahaha..rsa cam klakar pn adaa..huhu

Tips8) Pkai spek mata hitammm..
heheee,,,yg nii,,aq slalu gak tngokk,,slalunya laki larr,,huhu,,pkai spek mata hitamm,,kononnya nk tunjuk bg cool larr,,hehehe :p pastuuu editt gamba tuuuu..heheh :P

Tips9) Banyak 'public' kn status atau gambar diorang
Aq perasan,kbnyakan bdk hot nii,,diorang slalu public kn gmbar @ status diorang,,,siap org yg bukan friends diorang pn bleh 'like' & komen kt wall diorangg,,FB aq,,x pnah wat public pn,,huhu (x bhaya ker publickn?..huhu)
pastuu nnti,akan ada org komen kt wall diorang,,'add lar sy'

Tuu jerr,,yg aq perhatii kn dr penelitian aq,,cewahhh! hahahhaa,,, :v
post niii,,aq cuma suka3 watt jaaa...x da keja kata kn,,,tngh cuti semm...huhuhu! jgn marahhh aaaaa~~
bdk2 'hot' niii,,slalu gak update status "kita x hot,,kita cool"  , "Budak hot mana larr nk layan kitew..kitew geng budak cool ok " . " butang like ada msalah eaa,,cuba korang like"  hehhe..aq slalu tngok ayat niii :p hehehe :p

Slalunyaa bdk3 sekolah jer yg slaluu wat camniii,,hehhee..tp klau peringkat universiti @ kolej pn adaaa...hehheee...
Apa3 pn,,guna larr fb dngan hatii3,,,hehhee...skali lg,,tujuan post niii hanya suka suki,,hehhe
aq out dluuuuu~~ttatataa :p :p